3. helmikuuta 2014

Aarrearkku.

 
Aarrearkku kätkee sisäänsä
 pienet ja suuret
ilot ja riemut,
kaikki rakkaimmat salaisuudet.
 
Tämän aarrearkun tein ja suunnittelin erästä leiriä varten. Olen työni puolesta paljon tekemisissä lasten ja nuorten kanssa ja leirit ovat olennainen osa työtäni. Askarteluja ja muita näperryksiä tulee siis suunniteltua ja toteutettua jonkin verran. Tämä askare pääsee osaksi tyttöleiriä, minne suuntaan maaliskuussa!




Idea aarrearkusta lähti ihmetellessäni tyhjää maitopurkkia. Kaikenlaista siitä on aikanaan tullut askarreltua, mutta lisää ideoita kaipasin kuitenkin. Maitotölkkihän on materiaalina melkoisen mainio! Siihen voi istuttaa keväällä esimerkiksi rairuohoa (tai oikeastaan mitä tahansa ja milloin tahansa). Lisäksi sen avulla voi jäädyttää hienoja jäätimantteja pakkasmaisemaa kaunistamaan. Pikkuinen koirammekin riemastuu maitotölkeistä: niiden repiminen on sen mielestä hurjan hauskaa ja pahvinpalasia saakin keräillä olohuoneen lattialta usein. Muutama vuosi sitten tein maitotölkistä kukkaron tämän kaltaisella ohjeella. (Myös silloin askartelu oli muuten valmistettu leirille!) Kukkapurkit, kynätelineet ja lompakot on siis nähty - mitä vielä? Purkkia hetken pyöriteltyäni päädyin ideaan astetta hienommasta kynäpurkista!
 
Tarvikkeet:
- Tyhjä maito- tai mehutölkki (Ei ole väliä, teetkö aarrearkun litran ja puolentoista tölkistä!)
- Koristepaperia
- Nappi
- Nauhaa
- Koristeita
- Neljä puuhelmeä (jos haluat aarrearkulle jalat)
 
Lisäksi tarvitaan tietysti askartelun perustarvikkeet: sakset, liima sekä kynä. Myös viivotin on näppärä apuväline taitosten vahvistamisessa.
 
1. Huuhtele ja kuivaa tölkki.
2. Leikkaa tölkin kaatopäästä pois noin 10 senttiä. (Tässä kohtaa olin niin innokas leikkaamaan, etten tajunnut mitata leikkaamani pätkän määrää. Katso kuvasta mallia!)
 

3. Leikkaa tölkin avonaisesta pään jokainen nurkka auki, noin neljän sentin matkalta.
 

4. Leikkaa vielä tölkin yksi sivu kokonaan sekä päätysauma auki.
 

5. Taita ja teippaa laatikko kiinni avonaisesta päästä. Leikkaa ylimääräiset kartongit pois. Aarrearkun runko on valmis!
 
 
7. Päällystä aarrearkku haluamallasi tavalla: maalaa, paperoi, jätä päällystämättä... Minä käytin koristeluun käsintehtyä paperia. Päällystäminen kannattaa aloittaa kannesta ja edetä siitä eteenpäin. VINKKI: Kun arkku on 13 senttiä leveä, yksi A4-arkki riittää sen päällystämiseen!
 

 
8. Pistä neulalla kaksi reikää kanteen ja pujota niistä (silkki)nauha. Laita nauhan päät solmuun kannen päälle.
 

9. Ompele nappi etuseinään. Arkku suljetaan niin, että nauhat kiepautetaan napin ympäri. VINKKI: Napin kannattaa olla niin paksu, että nauhat menevät helposti sen ympäri. Itse käytin vihreässä aarrearkussa hieman liian litteää nappia ja sen takia kannen sulkeminen on melko hankalaa. Hö. Halutessasi voit tehdä sulkijan kumilenkistä.
 

10. Koristele aarrearkku haluamallasi tavalla. Violettiin arkkuun käytiin akryylikoristeita ja vihreään käytin lisäksi pehmokyyhkystä. Liimaa pohjaan puuhelmet, jos haluat laittaa aarrearkullesi jalat.


Kaiken kaikkiaan aarrearkun tekeminen oli mukavaa ja melko helppoa. Eniten haastetta toi saumojen painaminen tarpeeksi tiukoiksi. Joka tapauksessa askartelu oli nopea toteuttaa. Lisäksi jokainen voi varioida omansa juuri sellaiseksi kuin itse haluaa. Koristelumahdollisuuksia on satoja, ellei tuhansia.

Iloista askartelupäivää!

ps. Jos huikeat "ohjekuvani" eivät aukea, kysy rohkeasti tarkennusta, köhköh.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä tuumit?